hét. jún 17th, 2019

Díszbaromfik és Házi kedvencek honlapja

Díszbaromfik,Madarak,Házi kedvencek

Táplálkozása

Száraztáp

A kedvencként tartott sünik etetésének alapja a jó minőségű felnőtt száraz macska-, kutya- vagy görénytáp. Legtöbben a cicatápot ajánlják, nálunk is bevált, azonban hízásra hajlamos egyedeknél jobb választás a kutyatáp, alacsonyabb zsírtartalma miatt. A Vitakraft forgalmaz kifejezetten sünöknek készült száraz tápot is, de mivel egyrészt keleti sünök számára készült, másrészt viszonylag gyakran okoz kisebb-nagyobb betegségeket a törpesünöknek (e mellett az ára sem mondható kedvezőnek), én nem javaslom.
Lehetőleg minél kisebb szemű tápot válasszunk (kutyatápnál a “mini” méretkategóriás tápok ilyenek), de kerüljük a kölyköknek készülteket, ezek összetétele ugyanis nem megfelelő még a kölyök süniknek sem. Áztatni nem szükséges, sőt kerülendő; a száraz táp rágása kifejezetten jót tesz a fogaknak. Adagolása egyszerű: mindig legyen a süni előtt.
Ajánlott márkák: Hill’s (mi ezt etetjük), Orijen, Eucanuba, Happy Dog

Konzerv, bébiétel

Konzervekből a sün- illet a macskakonzerv a legmegfelelőbb 1-2 süninek, mert csak ezekből van olyan kicsi kiszerelés, ami nem romlik meg, mielőtt elfogyna. Természetesen ha kutyát tartunk, akkor kutyakonzervet is tálalhatunk. Itt nem olyan fontos a minőség, hiszen a konzervtápok nagyrészt vízből állnak, szárazanyag-tartalmuk nem túl magas.
A különféle bébiételeket általában nagyon szeretik a sünik, és kiválóan lehet beléjük önmagában kevésbé népszerű, ám szükséges ételeket (pl. zöldség, gyümölcs) keverni amellett, hogy általában önmagukban is tartalmazzák ezeket. Lefagyasztva (pl. jégkockatartóban) sokáig tárolható.

Zöldség, gyümölcs

Bár a mesékből jól ismerjük a hátán almát cipelő sünit, ez a kép a valóságban nem állja meg a helyét. A sünik táplálékának természetes körülmények között csak kb. 10-15%-a gyümölcs; ezt az arányt nekünk is biztosítanunk kell számukra. Többek között almát, banánt, barackot, dinnyét, tököt, répát, paprikát szeretnek enni, de szinte bármit kipróbálhatunk a nagyon savas vagy cukros és apró magos dolgok kivételével (tilos pl.: szőlő, citrom, narancs, hagymák).

Élő eleség

Mivel a sünök alapvetően rovarevő állatok, nagyon fontos számukra az élő eleség; legjobb, ha minden másnap kapnak. Állatkereskedésekben kapható lisztkukacot, gyászbogárlárvát, sáskát, tücsköt, csótányt adhatnunk nekik, emellett nagyon szívesen fogyasztják a napos egeret is.
Légylárvát (“csontit”) nem ajánlott etetni velük, hiába könnyen beszerezhető. Földigilisztát és csigákat elvileg ehetnek, azonban nehéz biztosan fertőzésmentes forrást találni, amellett néhány faj kimondottan mérgező a sünökre nézve, ezért inkább ne kísérletezzünk velük.
Élő eleség adagolása egy sünnek:
  • napos egér: heti 1 db
  • gyászbogárlárva: 5-10 db (5 a kölyköknek és a téli passzívabb időszakban a felnőtteknek, egyébként 10)
  • lisztkukac: 1-3 kiskanálnyi (tökéletes jutalomfalatnak is, akár minden nap kaphatnak pár darabot)
  • sáska, tücsök, csótány: méretüktől függően néhány darab
     

Házi koszt

A fentieken túl változatosabbá tehetjük sünink étrendjét különféle főtt húsokkal (hal, csirkehús, szív, máj), főtt tojással, nyers darált csirkenyakkal. Ezeket különféle zöldségekkel, bébiétellel keverhetjük is, természetesen sünink ízlésének megfelelően.

Nasik 🙂

Ha kedveskedni szeretnénk a süninknek valami igazán finom falattal, akkor adhatunk neki szárított halat (tápértéke gyakorlatilag nulla, fogyókúrás kaja, de imádják), vagy egy-egy falat kekszet, babapiskótát vagy más hasonló édes tésztát (tényleg csak ritkán, a sok cukor nem tesz jót nekik). Keverhetünk olcsó, sokféle ízű tápot is a normális tápba, és válogathatunk a kutyáknak-macskáknak készült jutalomfalatokból is. Állatkereskedésekben kaphatunk viaszmolylárvát is, amit édes íze miatt nagyon szeretnek, de borzalmasan hízlal, így ebből is csak ritkán ajánlott 2-3 darabot adni a süninek.

Mivel NE etessünk?

A sünök laktózérzékenyek, ezért tejet, laktózos tejterméket soha ne adjunk nekik, mert erős hasmenésük lehet tőle, amitől elpusztulhatnak! Kerüljük az édességeket, fűszeres ételmaradékokat is, illetve a rágcsáló- és madártápokat.
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.