hét. jún 17th, 2019

Díszbaromfik és Házi kedvencek honlapja

Díszbaromfik,Madarak,Házi kedvencek

Balkáni gerlék

2 min read
Balkáni gerle

Balkáni gerle

balk gerl

Most ne etessünk Balkáni gerléket!

Legalább is Budapest és Miskolc környékén ne.

Miskolcról érkezett szárny törött gerléből és a vele érintkező, már gyógyult, de egy fertőzés miatt elpusztult társaiból főleg gerlékre veszélyes paramyxo vírust mutattak ki az Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság szakemberei december közepén.

A vírus veseelfajulást okoz, és csak a gerléket pusztítja el, a galambok nem betegszenek meg tőle. Január elején ugyan ezt a vírus találták egy budapesti madáretetőn elhullott több gerléből is.

Ebből az következik, hogy járvány van. Amit a gerlék egymástól kapnak el, közvetlen érintkezéssel, vagy ragályfogó tárgyak közvetítésével. Erre a madáretető és itató alkalmas. A madarak koncentrálásával a fertőzés  terjedését segíti elő, ezért olyan etetőről etessük az apró énekeseket, mely gerléknek, galamboknak nem kényelmes. Ilyenek a hintázó, felfüggesztett, bebújós etetők.

A gerlék, galambok főleg földről veszik fel táplálékukat, ezért földről ne etessünk! Ha nincs beteg gerle, nem fogyatkozott meg a számuk az utóbbi hetekben, akkor óvatosan kis mennyiségben, inkább több helyen keveset, mint egy helyen nagyon sokat adhatunk, de beton, vagy műanyag, mosható és fertőtleníthető felületre.

Az etetőt, itatót minden nap tisztítsuk meg az ürüléktől, és 3-5%-os Hypoval, vagy Domestossal fertőtlenítsük.

Ha valaki több elhullott gerlét, vagy más madarat észlel, kérem jelezze a 30/9435494-es telefonon, hogy intézkedni tudjunk.

Forrás: madarpark.hu

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.